Pedshulp.jouwweb.nl
Home » dier van de maand

dier van de maand

zeehond

zeehonden zijn zoogdieren, ze eten vis en ze worden gegeten door haaien en orka"s.

ze worden met uitsterven bedreigt omdat voor hun bond word gejaagd en hun leef gebied word kleiner. dat komt door de op warming van de aarde en dat komt weer omdat wij met de auto gaan. ze leven rond de pool gebieden en de noord zee, maar er is ook een opvang center

dat heet pieter buren, daar komen zieken zeehonden die niet meer voor zich zelf kunnen zorgen. ze worden daar goed verzorgd en als ze sterk zijn mogen ze weer de zee in.    

   

dier van de week betekedn dat we een dier kiezen uit het alfabet zoals de a is een aap en dan de volgende week is het de letter b is een beer en zo gaat dat de hele tijd!!

 

apen

Over de hele wereld zijn er ongeveer 130 apensoorten. We kunnen ze niet allemaal gaan bekijken en daarom heb ik er wat uitgekozen. Ga je mee mijn soortgenoten bekijken?We beginnen met de orang-oetan.Een volwassen orang-oetan weegt ongeveer 30-90 kilogram. Orang-oetans eten graag. Ze vinden vruchten erg lekker, maar eten ook bladeren, insecten en vogeleieren. Ze leven vooral in kleine groepen. Hoe oud ze ongeveer worden is niet bekend maar in gevangenschap kunnen ze wel 59 jaar oud worden! De Orang-oetan is een bedreigde apensoort, dit komt doordat er op ze gejaagd wordt en de bossen gekapt worden. Er zijn nu nog maar een paar duizend orang-oetansNu ga ik wat vertellen over de gorilla.Een volwassen gorilla weegt ongeveer 70-275 kilogram. De gorilla eet het meest bladeren en stengels, maar ook hout, bloemen en vruchten. De gorilla's leven in groepen, de groep bestaat meestal uit 1 volwassen mannetje, een paar bijna volwassen mannetjes, meerdere vrouwtjes en hun jongen. De gorilla wordt ongeveer 50 jaar oud.Als laatste ga ik wat vertellen over de chimpansee. chimpansee weegt als hij volwassen is ongeveer 26-70 kilogram. De chimpansee eet graag bladeren, vruchten, bloemen, honing, insecten, vogeleieren en vlees. De chimpansee leeft in grote groepen en wordt in het wild ongeveer 60 jaar oud. Chimpansees houden van vlooien. Ze doorzoeken dan elkaars vacht en halen er vuil en insecten uit.Ik heb nu maar van drie apensoorten iets verteld. Enkele andere apensoorten zijn: gibbons, bonobo's, bavianen en leeuwaapjes.

Wist je dat: een grote mannelijke orang-oetan net zo zwaar is als een zwaargewichtbokser?

Wist je dat: een gorilla over korte afstanden 25- 33 km per uur kan rennen?

Wist je dat: gorillaschedels in ceremonies vroeger gebruikt werden om mensen de kracht van de gorilla te geven?

Wist je dat: orang-oetanmannetjes roepen om andere mannetjes weg te jagen en vrouwtjes te lokken?

 

Wist je dat: een zilverrug bereidt is om te sterven om zijn groep te verdedigen?

Wist je dat: de bevalling bij een gorilla meestal minder dan een uur duurt?

Wist je dat: jonge gorialla's een wit staartpluimpje hebben zodat hun moeder hen sneller kan vinden?

Wist je dat: het gebrul van de rode brulaap tot 3km verderop te horen is?

 beschermd.